Renovera din öppna spis med professionell hjälp för ett trivsamt hem

Att äga en lägenhet med en öppen spis är en underbar lyx. Inte bara ger den en mysig atmosfär under kalla vinterkvällar, den fungerar även som ett centralt element i ditt hem. Men med tiden och användning kan din öppna spis behöva en uppfräschning. Renovering av din öppna spis är ett projekt som kräver noggrann planering och professionell hjälp.

Genom att renovera din öppna spis med moderna tekniker och material kan du förbättra dess energieffektivitet. Professionella experter kan installera insatser och tätningar som förhindrar att värmen från elden läcker ut, vilket gör din öppna spis mer effektiv och sparar energi. Till exempel i äldre hus kan det vara en god idé att se över skicket på den öppna spisens murbruk, om det smular eller faller sönder kan det vara väl värt att gå in på https://www.murarestockholm.se/ och boka hjälp av en professionell murare för detta uppdrag.

Ökad säkerhet och brandskydd

Något som är viktigt att tänka på är att en äldre öppen spis kan vara farlig om den inte är ordentligt underhållen. Genom att anlita experthjälp kan du säkerställa att din öppna spis är säker att använda. En vanlig källa till bränder är nämligen sotbrand, och för att förhindra den här typen av olyckor är det viktigt att skorstenen är i gott skick. Något som MSB skriver om är till exempel hur 30 % av alla bränder i villa, par- och radhus och fritidshus är eldstadsrelaterade, men i lägenheter är siffran inte lika bekymrande. Dock är det fortfarande viktigt att sotare kommer och regelbundet inspekterar även lägenhetshusets skorstenar, och det är något som bostadsrättsföreningen står för och ska boka in. Dessa kommer då att besöka bostaden och inspektera skorstenen, kontrollera ventilationen och se till att allt är i gott skick för att undvika alla typer av brandrisker som kan tänkas orsakas av den öppna spisen.

Sänkta energikostnader och ökat fastighetsvärde

Ytterligare fördela med att fräscha upp sin öppna spis är att det kan bidra till att öka värdet på din fastighet betydligt eftersom potentiella köpare ofta uppskattar det extra elementet av en öppen spis, särskilt om den är renoverad och energieffektiv. Det kan vara den detaljen som gör din lägenhet särskilt attraktiv på marknaden. Dock är det väldigt många öppna spisar som har registrerats som obrukade och därmed inte kontrollerats av sotare, vilket gör dem farliga. Detta är något som oroar sotarnas branschorganisation då de stegrande el- och energikostnaderna gjort att många valt att damma av kakelugnen, men att starta igång en avställd och okontrollerad öppen spis eller kamin kan vara förödande och i värsta fall vara fara för livet säger en representant för organisationen i en intervju med tidningen Svenska Dagbladet.

På så vis är en renovering av sin öppna spis en investering ur flera perspektiv. , och det finns många fördelar med att låta proffsen sköta denna – så att du sedan kan njuta av alla fördelar med en effektiv, säker och vacker öppen spis i ditt hem.